|
Maj- miesiąc komunijny. Gdzie zrobić przyjęcie |
| Autor |
Wiadomość |
fortuna

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 28 Sty 2007 Posty: 5670 Piwa: 58/146
170180 
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 19:09 Maj- miesiąc komunijny. Gdzie zrobić przyjęcie
|
|
|
Takie niby dziwne pytanie, w końcu to nie wesele. Jednak w dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej robią nawet komunię w lokalu.
Gdzie waszym zdaniem najlepiej zrobić przyjęcie komunijne i jak powinno wyglądać? |
|
|
|
|
|
|
 |
|
Kiri
-User

Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 1755 Piwa: 15/17
371887 
|
Wysłany: Sob 09 Maj, 09 16:52
|
|
|
Uważam, że nie powinna to być wielka impreza na 200 osób i z wypasionymi prezentami dla dzieciaka. Nie podoba mi się to, jak teraz ludzie dopieszczają dzieci na komuniach.
W jakiejś restauracji proponowalbym. |
|
|
_________________ We wont be forgotten we will never give in
this war we've achieved has allowed us to win |
|
|
|
 |
ziomuś
PIRAT OmnibuS 2010

Skąd wiesz o forum?: z google chyba :)
Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 2030 Piwa: 52/25 Skąd: K-Pom.
894481 
|
Wysłany: Sob 09 Maj, 09 18:25
|
|
|
| przyjęcie powinno być w restauracji lub w domu. a z gości to tylko bliższa rodzina (ewentualnie paru znajomych)... prezenty też nie powinny być za parę tysięcy... z roku na rok co raz więcej ludzi o tym zapomina. za parę lat będą domu budowali dla dzieciaków na komunie... |
|
|
|
 |
fortuna

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 28 Sty 2007 Posty: 5670 Piwa: 58/146
170180 
|
Wysłany: Sob 09 Maj, 09 21:49
|
|
|
W sumie sama nie wiem gdzie powinny odbywać się takie przyjęcia. Kiedyś były tylko w domu. Dziś patrzy się troszkę inaczej, choćby na bałagan po gościach. Z drugiej strony ludzie raczej chyba popadają w jakąś paranoję i z komunii robią dosłownie wesela. I ziooom chyba najtrafniej się wyraził, że za parę lat będą budowali dla dzieciaków w prezencie domki.
Wczoraj czytałam na onecie jaka suma potrzebna i na co, to doprawdy ale aż za głowę się złapałam. |
|
|
|
|
|
|
 |
metal

Skąd wiesz o forum?: Inne forum
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 889 Piwa: 19/39
167665 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 16:19
|
|
|
Moim zdaniem miejsce nie jest najważniejsze...może być dom, garaż, namiot czy lokal jednak ilość gości mnie czasami przeraża.
Słyszy się nawet o 100 osobach. Po co tyle? Dla prezentów czy jak?
Przecież zorganizowanie takiego przyjęcia kosztuje minimum dwa razy tyle co zbiór podarków.
Myślę, że przy tym święcie nie powinno się zapominać co to znaczy przyjąć Komunię Św. a ludzie w większości nie patrzą na to...tak samo dzieci. |
|
|
|
 |
Twister
-User

4001 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 17:12
|
|
|
U mnie w rodzince w tym roku wyjątkowo jest w wynajętym lokalu, bo w rodzinie wypadło dwóch 'komunistów' Tak to w domu wszystkie komunie się odbywały u każdego Więc raczej jest normalnie. |
|
|
_________________ F S O. |
|
|
|
 |
A*n*i*a
Top-L-Roku 2009

Pomogła: 5 razy Wiek: 20 Dołączyła: 31 Sty 2009 Posty: 1715 Piwa: 14/21 Skąd: Wlkp.
753345 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 17:45
|
|
|
| metal napisał/a: | | a ludzie w większości nie patrzą na to...tak samo dzieci. |
Tego ich po części nauczyli sami rodzice, że tak ma być.
U mnie Komunia Święta odbyła się w domu. Ludzi nie było zbyt dużo, tylko najważniejsze osoby z rodziny. Było miło i przyjemnie.
Jeśli mamy małe mieszkanie, a rodzinka jest spora to dobrze że istnieje możliwość wyprawienia komuni w wynajętym lokalu. Lepsza alternatywa niż w mieszkaniu.
| Twister napisał/a: | | bo w rodzinie wypadło dwóch 'komunistów' |
Takie połącznie też jest w porządku. |
|
|
|
|
 |
Twister
-User

4001 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 17:50
|
|
|
Poza tym, po imprezie w domu zostaje nam się np. sporo ciasta, jedzenia, napojów i to wszystko możemy zostawić sobie, a w wynajętym lokalu niestety nie |
|
|
_________________ F S O. |
|
|
|
 |
metal

Skąd wiesz o forum?: Inne forum
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 889 Piwa: 19/39
167665 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 17:53
|
|
|
| Twister napisał/a: | | a w wynajętym lokalu niestety nie |
a powiem Ci, że co raz więcej lokali oddaje resztę przygotowanego jedzenia ludziom którzy wynajmują lokal (my tak mieliśmy po przyjęciu weselnym) i z tego co słyszę od znajomych to w innych punktach restauracyjnych też tak robią. |
|
|
|
 |
A*n*i*a
Top-L-Roku 2009

Pomogła: 5 razy Wiek: 20 Dołączyła: 31 Sty 2009 Posty: 1715 Piwa: 14/21 Skąd: Wlkp.
753345 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 17:55
|
|
|
Dokładnie, trzeba się dogadać tylko.
U mnie w mieście też są knajpki gdzie właściciel po wszystkim udostępnia resztki jedzenia. |
|
|
|
|
 |
|
Aniulek

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Lip 2009 Posty: 703 Piwa: 9/4
201505 
|
Wysłany: Wto 18 Maj, 10 18:50
|
|
|
| metal napisał/a: | | Po co tyle? Dla prezentów czy jak? |
Dla prezentów może też. Wydaje mi się, że jedni ludzie chcą być lepsi od drugich, chcą pokazać na co ich stać, nie chcą czuć się gorsi.
No bo będziemy im to sprawiać przyjemność, jak sąsiedzi będą chwalić, jaką imprezę wyprawili swojemu dziecku.
| metal napisał/a: | | a ludzie w większości nie patrzą na to...tak samo dzieci. |
Dzieci w tym wieku jeszcze są głupie. To dorośli powinni to im tłumaczyć o co chodzi głównie w Komunii Świętej.
Ja miałam Komunię w domu. Było około 30 osób. Najbliższa rodzina i sąsiedzi, których wypadało zaprosić. Dostałam łańcuszek złoty, chyba coś jeszcze.. <myśli> i kasę.
Organizowanie Komunii w lokalu jest wygodniejsze, nie musisz się martwić o sprzątanie, itp. wystarczy tylko zapłacić. [;
Według mnie to na Komunii powinni być chrzestni, może dziadkowie, najbliższa ciotka, wujek i tyle. I symboliczna kwota pieniędzy lub prezent. |
|
|
_________________ Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. |
|
|
|
 |
| Tagi: maj :: miesiąc :: pora roku :: wiosna :: przyjęcie :: impreza |
|
|